2010-08-16

Husrunda på södra Öland

 Det här är bilder från den husrunda, som vi gjorde på södra Öland häromåret. Samling skedde vid kyrkan i Mörbylånga och därefter bar det av i bilkolonn till Stora Dalby för att se två skönheter, en i full blom och en i vardande efter lång vintervila.
Den första gården hade en mangårdsbyggnad från början av 1800-talet. De kringliggande husen i sten var mycket äldre. I gamla skrifter finns belägg för att gården huserat kungligheter under 1600-talet, Kristina eller hennes far på jaktäventyr på södra Öland.
Vi fick lära oss att det är viktigt att tänka på vad som har legat på taket tidigare om man skall lägga om ett papptäckt tak. Har det varit tjärpapp så skall man inte lägga en modern papp av asfalttyp direkt på det gamla taket.






















Vi blev också uppmärksammade på stenväggarna som till synes verkade bestå av kallmurar. Men egentligen har sannolikt väggarna varit kalkputsade från början. Putsen och kalkbruket mellan stenarna har sedan under århundradena nötts bort av väder och vind. Men gör det någon skillnad? Det är väldigt vackert som det är nu. Jo, menade Torleif Johansen, hållbarheten i kalkstensväggarna minskar väsentligt. Kanske inte omedelbart, men på hundra års sikt.

Trädgården med alla blomster var underskön och inomhus fick våra medlemmar många tips som kommer att omvandlas till trapplösningar och annat i de egna husen.

Granngården hade stått öde och i stort förfall under många, många år. Nu har emellertid Torleif och Annika sedan fem år startat en genomgripande räddningskampanj med traditionella metoder. Bl a har de ägnat stort intresse för öländsk kalk och tillsammans med likasinnade startat nytillverkning. "Detta är kunskaper som gått förlorade , sa Torleif, "men vi lär oss alltmer" Den öländska kalken har en vacker pigmentering som står fint mot kalkstenen. Efter tillverkning måste den lagras i sju år före användning. Men just nu finns fortfarande kalk att tillgå som återvunnits från gammal kalkbränning.

Efter lunch i gröngräset åkte vi till Lunda och besökte en gammal gård som efter årtionden av förfall nu går mot en ny vår. Det var imponerande att se hur man t ex lagat gamla fönsterbågar genom att laska i nytt tättvuxet trä.

Avslutningsvis besökte vi nätverkets ordförande i Mörbylånga som visade hur långt hon och maken kommit med sitt byggnadsvårdsprojekt. Bilder från detta uppvaknande ur Törnrosasömn hittar du på nätverkets hemsida: www.olandskahus.se/winbladh/tigården.htm




(Klicka på bilderna för att göra dem större)


1 kommentar:

Katarina@logosol.se sa...

Här är tips på lite trevlig sommarläsning, många spännande artiklar och filmsnuttar om människor som också bygger sina drömmar av trä: www.nysagat.se